Od detaljnih uputa za održavanje naših proizvoda, do savjeta o uređenju interijera sa slikovitim i video prikazima… Sva pomoć koju trebate oko opremanja prostora je na ovom mjestu.

SAFAVIEH ODRŽAVANJE TEPIHA

Kako pravilno održavati unutarnje tepihe?

Održavanje unutarnjih sagova

 • Usisavanje: Često usisavanje sa visoko kvalitetnim usisavačem je najvažnija stvar koju možete učiniti da održite ljepotu svog tepiha.
  • Usisavajte potpuno i često, odgovorajućim usisavačem koji neće učiniti da komadići prljavštine dublje uđu u sag.
  • Sagove koji se nalaze na frekventnijim mjestima u vašem domu ili kancelariji treba usisavati češće.
  • rugcare1Nikada nemojte usisavati rese vašeg saga, pogotovu ne na sagu koji je ručno izrađen
  • Čišćenje i skidanje mrlja:Brzo očistite poslije proljevanja, sprječavajući tako da se stvori uporna mrlja na vašem sagu.
   • Kada prolijete tjekućinu, koristite čistu krpu i snažno pritisnite oko mjesta proljevanja. Tako ćete upiti tjekućinu što je više moguće. Nemojte trljati! Na taj način ćete utrljati mrlju dublje u sag, čime će je biti teže otkloniti, te ćete povećati vjerovatnoću da će se ona ponovo pojaviti.
   • Mrlje – napravite rastvor vode, bijelog octa i blagog deterdženta. Promješajte i nježno na mrlju nanesite samo pjenu koja se stvori na površni rastvora. Čistom krpom upijte i uklonite ostatke.
   • Za upornije mrlje preporuča se profesionalno čišćenje sagova.

  Posebno za sagove od viskoze: Viskoza je jedan od najstarijih vještačkih materijala, iako nije potpuno “sintetička” jer je nastala iz celuloze. Često se naziva vještačkom svilom ili zanatskom svilom, jer ima isti mekani, luksuzni izgled i osjećaj kao svila, ali po mnogo povoljnijoj cijeni. Često se koristi za sagove većih površina jer se lako uklapa sa drugim vlaknima i dobro prima boju, a posebno zato što dobro prikazuje i održava jarke boje. Zbog ovoga je neophodna posebna pažnja pri čišćenju i održavanju saga od viskoze ili bilo kog saga koji ima detalje od viskoze

 • Usisavanje – Redovno čišćenje se preporuča sa papučicom za sagove koji su izrađeni od 100 postotne viskoze. Snažni usisivači mogu biti suviše grubi za viskozu, ali ako ga ipak koristite, postavite ga na malu snagu
   • Linjanje:Sagovi od vune se linjaju, što je prirodna posljedica načina na koji su izrađeni; ovo je posebno slučaj sa novim vunenim sagovima. Međutim, ovo linjanje se postepeno smanjuje i može biti umanjeno ako se prate ove jednostavne upute:
    • Koristite viskokvalitetnu podlogu za sag, da bi umanjili trenje koje može prouzročiti pretjerano linjanje.
    • Usisajte novi vuneni sag 1-2 pute nedjeljno prvih nekoliko nedjelja, koristeći usisavač sa niskim pritiskom.
    • Usisavajte u pravcu vlakana, ne nasuprot njima.
    • Linjanje je prirodno i može se očekivati kod sagova od vune, no pretjerano linjanje kod visokokvalitetnih sagova će postepeno nestati u 4-6 mjeseci (ili manje).
    • Ne izvlačite slobodne krajeve; odsjecite ih makazama.
    • Neki sagovi od vune su izrađeni sa velikim petljama koje se mogu razvezati. Nemojte povlačiti razvezane petlje, uvjek ih odsjecite makazama.
   • Ravnanje i uklanjanje nabora:Pakovanje i dostava mogu učiniti da vaš sag veće površine ili staza dobiju privremene nabore. Ovi nabori nisu pogreške ili oštećenja i postepeno će se povući. Možete pomoći ovom procesu ravnanja i uklanjanja nabora tako što ćete:
    • Rolanje na suprotnu stranu je najlakši i najbrži način da se uklone nabori na vašem sagu veće površine ili na stazi.
    • Ovi nabori i talasi će se poravnati sami od sebe, tako da u najvećem broju slučajeva možete dati svom sagu ili stazi dovoljno vremena da se poravnaju.
    • Koristite podloge za sagove ispod teškog namještaja.
   • Izbjegavajte direktno izlaganje sunčevom svjetlu:Direktna sunčeva svjetlost će učiniti da vremenom vaš sag izblijedi.
    • Postavite vaš sag podalje od direktnog sunčevog svjetla kad god je to moguće. Središnji dio prostorije je mjesto na kome je najmanji rizik od blijeđenja.
    • Navucite zavjese ili spustite kapke da bi vaš sag bio u sjeni.
    • Koristite zaštitne tretmane prozora ili premaze na staklu da bi blokirali UV zrake.

Kako pravilno održavati tepihe za otvorene prostore?

Održavanje unutarnjih-spoljašnjih sagova

Unutarnji-spoljašnji sagovi su izrađeni od izdržljivih sintetičkih materijala koji im pomažu da izdrže visok nivo gaženja, previše prljavštine i proljevanja, te prirodne elemente koji mogu prouzročiti oštećenja. Iako su unutarnji/spoljnji sagovi konstruirani tako da budu otporni na prljavštinu i mrlje, oni ipak zahtjevaju redovno održavanje da bi izgledali najbolje što mogu.

 • Upoznajte svoj sag:Svaki unutarnji-spoljnji ili spoljni sag veće površine je izrađen od različitih materijala ili različite mješavine materijala. Zato pročitajte etiketu na vašem sagu i pratite upute za čišćenje, te upozorenja koja je postavio proizvođač.
 • Usisavanje i brisanje:Unutarnji-spoljnji sagovi su izloženi prljavštini i gaženju, te zato zahtjevaju češće i potpunije brisanje i usisavanje nego unutarnji sagovi.rugcare2
  • Uklanjanje mrlja:Brzo upijte ono što se prolije na sag i očistite zaostale mrlje
   • Obrišite prolivenu tjekućinu čistim i suvim ubrusom ili papirnim ubrusom. Nemojte trljati. Trljanje će mrlju ubaciti dublje u vlakna, što na unutarnjem-spoljnjem sagu može učiniti da se mrlja ponovo pojavi.
   • Malo natopljenom spužvom utapkajte mjesto sa mrljom.
  • Čišćenje: Periodično čišćenje cijele površine tepiha će pomoći u zadržavanju izgleda i dugotrajnosti Vašeg tepiha za vanjsku upotrebu.
   • Pometite, usisajte i operite vodom sa vrtnog crijeva, po mogućnosti sa raspršivačem kako se tepih ne bi previše natapao.
   • Sušite ga prebačenog preko ograde na suncu, okrenuvši i jednu pa drugu stranu.
   • Kod velikih zaprljanja odnesite ga na profesionalno čišćenje.

   

Kako odabrati orijentalni tepih?

KAKO ODABRATI ORIJENTALNI TEPIH 

Dopadaju Vam se orijentalni tepisi, ali u moru stilova, boja I velikih razlika u cijeni ne znate koji odabrati? Napravili smo kratak vodič za kupovinu ovih tepiha. Uz pomoć njega njećete postati ekspert, ali ćete dobiti osnovne smjernice koje će Vam pomoći pri odabiru.

Tkani tepisi se izrađuju na tri osnovna načina- ručno tkanje, ručno čvorovanje ili strojno tkanje. Svaki način ima svoje prednosti i mane koje ćemo ovdje pojasniti.

Strojno izrađeni tepisi proizvedeni su elektronički pogonjenim strojem čiji je uzorak kompatibilan računalnom za izradu ponavljajućeg uzorka.

Kao takvi, mogu biti proizvedeni brzo i po niskoj cijeni. Međutim, kako bi se ograničili troškovi, količina detalja i boja se također smanjuju, a u mnogim je slučajevima kvaliteta osnovnih materijala ograničena stresom stroja.

Ručno tkani tepisi izrađuju se probijanjem pojedinačnih niti kroz platnenu osnovu pomoću uređaja nazvanog “pištolj za navlačenje”. Jednom kada se završi izrada takvog tepiha, druga se tkanina lijepi na stražnju stranu kako bi držala niti na mjestu. Ručno tkani tepisi zahtijevaju više vremena za proizvodnju, uglavnom sadrže materijale više kvalitete od strojno rađenih i mogu biti izrađeni sa više detalja.

Međutim, zbog načina izrade, I ovdje se mora raditi kompromis u materijalima a ukoliko nisu kvalitetno izrađeni mogu imati probleme sa trajnošću.

Ručno čvorovani sagovi su vrh svjetskih sagova. Proizvode se tradicionalnim tehnikama, imaju neograničen dizajn i varijacije boja i može im vremenom rasti vrijednost. Izrađeni su na okomitom okviru. Stupovi niti protežu se od početka do kraja okvira. Ove niti nazivaju se temeljne niti i osnova su tepiha. Također formiraju rubne krajeve tepiha i vrlo su važne za dugovječnost.

Nakon postave temeljnih niti, počinje stvarni proces proizvodnje. Prvo, tkalac počinje stvaranjem ravnog horizontalnog tkanja koje je namijenjeno osiguranju čvorova koji će spriječiti izvlačenje niti iz tepiha. Nakon što je završeno 10 -12 redaka ili više ravnih tkanja, tkalac počinje proces vezivanja. Tkalac prenosi shemu sa grafikona (uzorka) na kojem svaki kvadrat predstavlja jedan čvor vezan za određenu boju niti. Uzorak po kojem oni tkaju osmišljavaju specijalizirani dizajneri. Tkalac povezuje pojedinačne čvorove u navedenoj boji na stijene niti preko čitave širine tkalačkog stroja – a zatim započinje drugi red čvorova koji opet odgovaraju uzorcima. U svaki redak ili nekoliko redaka čvorova tkalac umetne “potke”, ravnu tkaninu koja drži čvorove ispod njih na mjestu.

Ovaj se postupak nastavlja sve dok se cjelokupni tepih ne proizvede i završi s ravnim pletenim područjem sličnim onom sa kojim je proces započeo. Ovisno o vrsti čvora, uzorku i broju čvorova, ovaj proces može potrajati i do godinu dana. Nakon završetka, tepih se se zatim oblikuje kako bi se proizvela ujednačena površina. Ručno se pere kako bi površina dobila sjaj, te se suše, često na suncu radi autentičnosti.

KAKO RAZLIKOVATI RUČNO ČVOROVANE TEPIHE  OD DRUGIH VRSTA?

Pogledajte pozadinu tepiha. Čvorovani tepih ima isti uzorak na stražnjoj I prednjoj strani. Ručno tkani tepisi gotovo uvijek imaju ravnu podlogu ili imaju ostatke ljepila na poleđini.

Neki strojno izrađeni sagovi imaju prikazuju izlizan uzorak na leđima. Ako I dalje niste sigurni, ručno čvorovani tepih je jedini koji se može presavijati u bilo kojem smjeru (poput rupčića), a svi ostali se moraju rolati.

KAKO PROCIJENITI KVALITETU ČVOROVANOG TEPIHA?

Najvažnija (ali ne i jedina) odrednica kvalitete je broj čvorova. Općenito, što je čvor finiji, tepih ima više čvorova po kvadratnom centimetru, I time je veća kvaliteta saga. Međutim, kvaliteta vune, dizajn, sjaj i metoda bojanja također igraju ulogu.

KAKAV DIZAJN ODABRATI?

Proučite svoj dekor, i razmislite o atmosferi koju želite postići. Suvremeni dizajn ide dobro s namještajem ravnih linija, dok se tradicionalni uzorci češće mogu vidjeti u klasičnije uređenim prostorima. No nemojte se bojati miješati, jer neki od najljepših prostora kombiniraju suvremeni dizajn sa stvarima iz prošlosti.

Safavieh tepisi-Razlike u materijalima i izradi

Pri izboru tepiha za sebe, pored dizajna koji Vam se dopada, obratite pažnju i na materijal i vrstu tkanja tepiha. Područja s velikim prometom trebaju tepihe koji zahtijevaju jednostavno održavanje, kao što su tepisi od sintetičkih ili sisal vlakana, dok Vaš dom zaslužuje kvalitetnije komade luksuznijeg sastava.

Istražite filter za materijale u našem izborniku tepiha znajući da bilo da tražite izgled i dojam čiste 100% novozelandske vune ili svile, ili mješavinu sintetičkih vlakana, pronaći ćete veliki izbor bogatih boja, faantastičnog dizajna i luksuznih tekstura.

Kako pravilno postaviti tepih u prostoru?

VELIČINA I OBLIK SU BITNI!Da biste u svoj prostor postavili pravu veličinu tepiha, koji će savršeno naglasiti Vaše uređenje, pored željenog stila, boje i materijala – morate paziti na veličinu i oblik. Optimalna veličina tepiha u obliku koji najbolje odgovara određenom životnom prostoru pomoći će osvježiti cijeli izgled sobe, istodobno ističući najfinije osobine tepiha. 

Općenito pravilo je da omogućite približno pola metra slobodnog poda oko tepiha u prostoriji. Međutim, treba uzeti u obzir ukupnu veličinu i namjenu prostorije, kao i pozicioniranje namještaja u njoj.

Imajte na umu da tepih male veličine može učiniti da prostor izgleda manji i disproporcijonalan. Ukoliko se mislite između manjeg i većeg tepiha, uvijek odaberite onaj veći.

Prije kupnje tepiha izmjerite i skicirajte prostoriju. Ucrtajte vrata i prostor koji ona zauzimaju kada su otvorena, veličine namještaja  i izloženost suncu. Obratite pozornost na detalje vašeg prostora i kako će se sve u konačnici povezati.

DNEVNI BORAVAK

Dimenzije dnevnog boravka će diktirati idealnu veličinu i oblik tepiha za vaš prostor. Evo nekoliko korisnih savjeta koji uzimaju u obzir raspored namještaja u prostorijama sa pravokutnim tepisima standardnih dimenzija.

120×180 tepih– Noge namještaja nisu na tepihu i trebaju biti uz rub tepiha.

– Kada se odlučite za manji tepih, postavljanje nogu namještaja nje oko rubova tepiha je pametan izbor. Ovo je naročito učinkovita strategija ako vaš tepih ima izražene uzorke i boje.

180×250 tepih – Prednje noge namještaja su na rubovima tepiha – Najčešći raspored namještaja za dnevni boravak. Ovaj će aranžman pomoći pri povezivanju namještaja i usklađivanju prostornog uređenja, a istodobno zajamčiti bitan osjećaj proporcije čitavom prostoru.

200×300 tepih – Sve noge namještaja su na tepihu – Za potpuno povezani izgled, postavite sve noge od kauča i fotelja na površinu tepiha.

KAKO POZICIONIRATI TEPIH U DNEVNOM BORAVKU

 

BLAGOVAONICA

Prilikom odabira tepiha za blagovaonicu budite sigurni da je dovoljno velik da sve četiri noge stolica komforno sjednu na sag,  i kada se stolice izvuku od stola. Okvirno pravilo je da tepih treba od stola biti veći barem 70 cm sa svake strane.

180×250 – Stol i sve četiri stolice trebaju biti na tepihu. Ova veličina je dobra za manje blagovaonice.

200×300 ili veći tepih – Ovakav tepih se obično postavlja u blagovaonice sa 6 do 8 stolica. Sjetite se pravila da ostavite cca 50cm prostora slobodnog poda između tepiha i zida.

Ovalni 160 cm i veći – Za ovalne tepihe važi isto pravilo kao i za pravokutne. Na manje tepihe trebaju stati stol i stolice kada su izvučeme, a veći tepisi trebaju biti dovoljno odvojeni od zida kako bi prostor disao.

kAKO POZICIONIRATI TEPIH U BLAGOVAONICI

 

SPAVAĆA SOBA

Pored veličine sobe, najbitniji aspekt određivanja veličine tepiha je veličina kreveta.

5’ x 8’ – Full Size Bed – This rug works best when placed horizontally under the bottom two-thirds of a full sized bed, the rug exposed in front and on both sides.

8’ x 10’ or 9’ x 12’ – Queen Size Bed – Follow the same general suggestions with larger rugs and a queen size bed. Place the rug perpendicular under the bed with enough of the rug reaching out on the sides and in front to place your feet comfortably when getting out of bed or sitting at the foot.

8’ x 10’ or 9’ x 12’ – King Size Bed – Remember the “Bigger is Better” rule when it comes to arranging an area rug under a king size bed. A rug that is too small will detract from grand look and dimensions of the entire room.

9’ x 12’ – Twin Beds – In a bedroom with a one twin bed select an area rug that is large enough to be exposed 18 – 24 inches in front and on the side. For larger rooms with two twin size beds arranged side by side, a 9’ x 12’ rug is the perfect size to connect and balance the furnishings of the entire room.

kAKO POZICIONIRATI TEPIH U SPAVAĆOJ SOBI

 

SCREENED-IN PORCH/PATIO/LANAI

A well-chosen indoor-outdoor area rug can add warming, soft textures, and a splash of color to any leisure-time living area of your home. The best advice for arranging a rug on a patio or screened-in porch is to consider the furnishings (table & chairs, couches, bed or futon) and then position the rug accordingly. Keep in mind the general guidelines of making sure the rug is big enough to accentuate the dimensions of the space as well as accommodate chairs around an outdoor dining set.

 kAKO POZICIONIRATI TEPIH VANI

Kako pravilno čistiti unutarnji namještaj?

HOW TO CLEAN INDOOR FURNITURE:

Wood | Upholstered | Marble | Mirror/Glass | Leather | Suede | Metal/Aluminum | Lighting | Garden Stools

 

Indoor

The beautiful furniture you see around your home is a reflection of your personality and decorating preferences. It says a lot about who you are – which is probably one of the reasons why you invested the time and money to find perfect styles and colors for every room – which is also a very good reason to maintain the beautiful appearance of this furniture too.

 

Follow these simple care and cleaning tips and your indoor furniture will always be an eye-catching centerpiece of your home décor.

 

Wood Furniture

Proper care and simple routine maintenance will protect your wood furniture so that it will continue to be a decorative centerpiece of your home for many generations. Your wood furniture is finished with a final layer of protection that adds to the appearance while also guarding against minor scratches and nicks. Simple, regular care will help this finish protect and beautify your furniture for a long time.

 

Dust the surface of your wood furniture frequently with a clean, lint-free cloth or feather duster. This will guard against layers of dust accumulating and scratching your furniture.

 

Avoid using water to clean wood furniture. When necessary clean spots with a clean rag dipped into a solution of mild soap and clean water, wipe with clean damp rag to remove residual soap and then dry with a soft cloth.

 

Keep your wood furniture away from direct sunlight whenever possible to avoid fading. Try to place furniture away from radiators, heating ducts and air conditioning vents. Do not use rubber mats or plastics directly on your wood furniture. Use felt cloth or a soft runner under heavier accent pieces and lamps to avoid spots and depressions in the wood. When writing on any wood surface use a protective pad or desk blotter.

 

Upholstered Furniture

To prevent overall soiling, frequent vacuuming or light brushing is recommended. Cushions and pillows should be turned on a weekly basis. Down-filled cushions should be brushed rather than vacuumed. Spot clean, using a mild water-free solvent or dry cleaning product.
Only a professional cleaner should undertake a complete overall cleaning. The use of steam or water-based cleaners may cause excessive shrinking or staining.

 

Marble Surfaces

Blot up spills immediately, use coasters on table tops under beverages. Use trivets or mats under hot dishes or cookware. Clean with warm water and dry surface immediately after cleaning. Do not use cleaners that contain acid such as bathroom cleaners, grout cleaner, and tile cleaners. Do not use abrasive cleaners in either dry or liquid forms. Use a cleaner and polish formulated for marble surfaces.

 

Mirror/Glass Surfaces

Dust with a soft, dry cloth. Do not use abrasive cleaner. Spray a small amount of glass cleaner onto a lint-free cloth and wipe mirror/glass clean.

 

Leather Furniture

Although Leather is one of the most durable upholstery materials, proper care is vital to maintain its appearance and performance. Dust weekly using a soft, clean cloth slightly dampened with distilled water. Blot spills immediately with a soft, clean absorbent dry cloth. Avoid using saddle soap or other cleaners.

 

Suede Furniture

Suede surfaces should only be cleaned with a dry, stiff brush. Exposure to liquid spills should be avoided since suede cannot be washed or cleaned.

Metal/Aluminum Furniture

Wipe spills immediately. Maintain with regular dusting and clean with mild soap and water, dry thoroughly and do not use a brass cleaner.

 

Lighting

Before cleaning any lamp shade or fixture, disconnect the power source. Wipe with a soft, dry cloth. Avoid the use of chemicals and household cleaners as they may damage the finish.

 

Garden Stools 

Wipe with damp cloth. Avoid the use of chemicals and household cleaners as they may damage the finish. Suitable for outdoor use, avoid extreme temperature and store indoors during long periods of inclement weather.

Kako pravilno održavati vanjski namještaj?

HOW TO CLEAN OUTDOOR FURNITURE: 

Wicker | Teak | Metal | Resins | Fabrics & Cushions

 

OUTDOOR

Just because your outdoor furniture was made to withstand the wear and weather of your porch, patio or deck, doesn’t mean that it doesn’t need a little care from time to time to keep it fit, functional, and looking great.

Follow these simple cleaning and maintenance tips and your outdoor furniture will continue to add a decorative look to the outdoor areas of your home for many years to come.

 

Wicker Furniture

Clean your Wicker furniture with a small amount of mild soap and warm water and rinse with a garden hose and allow drying before replacing any cushions or pillows.

Outdoor Wood Furniture. Most outdoor furniture is finished with several coats of exterior varnish so it is easily clean without damaging the wood finish.
Store outdoor furniture indoors or cover well when not in use. Dust regularly with small brush or vacuum. Spills should be taken care ofimmediately before they harden or stain with a slightly dampened sponge.

 

Teak Furniture

Teak furniture will weather naturally, taking on a subtle grayish hue and perhaps revealing minor cracks in the wood grain. This is weathering, not damage and will subside over time.

Store outdoor furniture indoors or cover well when not in use. Dust regularly with small brush or vacuum. Spills should be taken care of immediately before they harden or stain with a slightly dampened sponge.

 

Metal Furniture

Metal cast and extruded metal framed furniture is easily sponge cleaned with mild soap and warm water and then rinsed with a garden hose. Avoid using abrasive cleaning pads or detergents when cleaning outdoor metal furniture.

 

Resins

Outdoor furniture made of resin (PVC wicker) is the most durable and weather resistant. Stains and dirt are easily removed with a garden hose.

 

Fabrics & Cushions

For most stains simply clean the area with mild soap and cool water and allow cushion to dry. Our outdoor cushions and fabrics are all mildew resistant.

Kako pravilno čistiti rasvjetna tijela?

How To Clean Light Fixtures

 

As a general rule, do not use harsh abrasives, polishes or chemicals on any lighting fixtures or shades.   They can damage the finish.

 

FABRIC SHADES | METAL BASES | RESIN & PAINTED BASES | BRASS BASES | WOOD BASES | CERAMIC BASES | LEATHER BASES | CRYSTAL BASES & ACCENT PIECES | OUTDOOR LIGHTING | MIRRORS

 

FABRIC SHADES

Dust regularly with a feather duster or a soft dry cloth.

To remove dirt and grime use a lint brush or fine bristle brush and rub gently.

Remove stains and accumulated dust using a soft white cloth or sponge and a solution of mild detergent and warm water. Gently wash away the dirt or stain and then rinse with a clean cloth and fresh water. Allow the shade to dry in the sun or with the use of a hair dryer.

Take care not to wrinkle or crush the fabric when cleaning or drying your shade.

 

METAL BASES

Dust regularly with a feather duster or a soft dry cloth.

When more thorough cleaning is necessary, use mild soap and warm water and lightly wipe the surface using a soft white cloth. Rinse using fresh water and a soft white cloth to remove all soap residue. Dry thoroughly with a soft cloth.

 

RESIN & PAINTED BASES

Dust regularly with a feather duster or a soft dry cloth.

Remove accumulated dirt by wiping the entire base with a soft clean cloth and a solution of warm water and mild soap. Rinse with fresh water and a clean cloth and then dry thoroughly using a soft clean cloth.

 

BRASS BASES

Brass lighting fixtures are protected with coat of clear lacquer to keep the finish from tarnishing, so brass polish is not necessary. Damage to this protective coating from harsh cleaning products may lead to a tarnished finish.

Dust regularly with a feather duster or a soft dry cloth.

To remove accumulated dirt use mild soap and warm water and lightly wipe the surface using a soft white cloth. Rinse using fresh water and a soft white cloth to remove all soap residue. Dry thoroughly with a soft cloth.

 

WOOD BASES

Dust regularly using a soft cloth or furniture duster.

Occasional treatments using lemon oil will prevent the wood from drying while also helping to preserve the luster of the finish. Apply a small amount of lemon oil to a soft clean cloth (do not put the oil directly on the wood base). Gently rub the oil over the entire surface of the wood base. Buff to finish with a soft clean cloth.

 

CERAMIC BASES

Dust regularly using a soft cloth or furniture duster

When necessary, clean the base of your ceramic lamp using a soft clean cloth and a solution of mild soap and warm water. Wipe thoroughly, but gently, then rinse using a clean cloth and fresh cold water.

 

LEATHER BASES

Dust regularly using a soft cloth or furniture duster

Avoid placing leather based light fixtures in direct sunlight

Occasional treatment using leather conditioner will maintain the look and prolong the life of your leather lighting fixture.

 

CRYSTAL BASES & ACCENT PIECES

Dust gently on a routine basis using a feather duster.

Wipe the crystal surface and all accent pieces with a clean, soft cloth on a regular basis to maintain the brilliancy of the crystals.

 

OUTDOOR LIGHTING

Routinely wipe the exterior surface of outdoor lighting fixtures with a soft clean cloth.

Use glass cleaner to keep the glass clean and clear.

Car wax can be used on the metal surface to preserve and protect the finish of your outdoor lighting fixture. Apply twice a year and follow the directions on the product.

 

MIRRORS

Dust regularly with a soft clean cloth or furniture duster.

To clean the mirror(s) use a soft cloth and mild solution of distilled white vinegar and warm water.

Do not use window cleaners that contain ammonia to clean mirrored lighting fixtures.

Kako pravilno pozicionirati ogledala?

A beautifully styled Safavieh mirror can add a brilliant, enhancing touch to home décor. To fully enjoy all of the decorative qualities of your Safavieh mirror, choose a mirror size and style that suits your space and then be sure to hang it properly.

HOW TO HANG A WALL MIRRORChoose the location where you’d like to hang your mirror, taking into account the reflection that the mirror will cast from this spot. Hung opposite of windows, the mirror will reflect light into a room. You may also want to place your mirror where it reflects artwork or other beautifying pieces located in other parts of the room. (Tip: Do not hang your mirror where it will reflect glare from ceiling or hanging light fixtures.)Generally you’ll want to hang your mirror at eye level, approximately 60”-65” from the floor.

Position the mirror on the wall where you want to hang it, centering it on the wall or to a piece of furniture beneath it (couch or console table). Now draw the entire outline of the mirror on the wall with a pencil or erasable marker. (Tip: Using a cardboard template of your mirror will make it much easier to draw your anchor points on the wall).

Find the center of the top and bottom lines and draw a vertical line connecting these two points.

Now find the midpoint between the center line and the right side of the mirror, and the center line and the left side of your mirror. Draw two more vertical lines connecting the top and bottom outline of your mirror to these points.

Now, measure approximately one third down from the top of the mirror and make a mark on these lines. These will be the anchor points to use to hang your mirror.

HOW TO HANG A MIRROR OVER FURNITURE OR FIREPLACE MANTEL

When hanging a mirror over a sofa or furniture that is less than 30” tall, follow the instructions for placing the mirror at eye level (approx. 60”– 65” from the floor).

Mirrors placed above a dining room sideboard, server or buffet console can be hung lower on a wall to account for the change in eye level when people are seated at a dining room table.

For taller pieces of furniture (cabinets, bookcases etc.) the space between the bottom of the mirror and the top of your furniture should be approximately 4” – 8”. For taller furniture leave a smaller gap in order to keep the mirror as close to eye level as possible.

When hanging a mirror above a fireplace mantel, leave a 4”- 6” gap between the bottom of the mirror and the top of the mantel, depending on the size of the frame and the shape of the mirror. When in doubt, always err on the side of hanging the mirror slightly lower on the wall.

INSTALLING WALL ANCHORS & MOUNTING HOOKS.

Determine if there are wooden wall studs directly behind the anchor mounting marks. You can do this with a stud finder purchased from a hardware store, or by drilling a small pilot hole. If the drill bit hits wood, you’ve found a wall stud. If it hits nothing and goes straight through, there is no stud and you’ll need to use a wall anchor/shield.

For walls with wooden studs directly behind the anchor points, simply drill two small pilot holes into the wall at the anchor points and use the screws provided to hang your mirror.

For mounting areas without wood studs directly behind the anchor marks, you’ll need to use wall anchors/shields to secure the screws to the wall. Drill a hole in the wall at each anchor mark and then push the wall anchor/shield into this hole. Now simply screw the mounting screws into the wall.

After installing your screws, place the wire on the back of the mirror frame onto your screws (leave screws extended approx. 1/8 inch from the wall) and step back to visually inspect the placement of your mirror.

Uskoro moguća i online narudžba! Otkaži